De voeding van Hindoestaanse Surinamers

Voeding is van grote invloed op de gezondheid. In HELIUS onderzoeken we de voedingsgewoonten van verschillende bevolkingsgroepen, om zo voorlichting ‘op maat’ te kunnen ontwikkelen. In een eerdere studie van Sturkenboom et al. vonden we dat mensen van Surinaamse afkomst over het algemeen een “Surinaams” eetpatroon behouden, ook als men al lang in Nederland woont of zich Nederlands voelt.

In een vervolgonderzoek hebben we binnen de Surinaamse bevolking specifieker gekeken naar de voeding van Hindoestaanse Surinamers. We vonden dat voedingsmiddelen die kenmerkend zijn voor de Hindoestaanse keuken (zoals rijst, roti en kip) in deze bevolkingsgroep nog veel worden gegeten, ook door degenen die al een lange tijd in Nederland wonen. Maar, tweede generatie migranten (kinderen van migranten, in Nederland geboren) en degenen die meer de Nederlandse cultuur hebben overgenomen eten wel meer basisvoedingsmiddelen die niet “Surinaams” zijn, zoals aardappelen en pasta.

Dit onderzoek laat opnieuw zien dat voedingsmiddelen die in de Surinaamse keuken veel gebruikt worden, nog steeds belangrijk zijn in het dagelijkse eetpatroon van Amsterdammers van Surinaamse afkomst. De voorlichting die in Nederland over gezonde voeding gegeven wordt, moet daarmee rekening houden.

Nieuwe HELIUS directeur!
LUMC zoekt deelnemers voor de COOLBAT studie – Doet u mee?
29 onderzoeksteams gaan van start met subsidie uit de ZonMw Open Competitie