Wereldwijd zijn er meerdere studies gedaan om te onderzoeken of mensen die een gezond voedingspatroon hebben, minder vaak aan depressieve klachten lijden. In sommige van die studies bleek dat wel het geval, in andere niet. Omdat in die studies de analyses verschillend zijn uitgevoerd, is niet duidelijk waarom de uitkomsten niet consistent zijn. Wij hebben de gegevens van 6 van die grote studies samengevoegd. Vervolgens hebben we ze allemaal op dezelfde wijze geanalyseerd Er zijn drie studies uit Nederland meegenomen (waaronder de HELIUS studie) en drie buitenlandse studies: uit Engeland, Italië en Australië. In totaal zijn er 23.026 deelnemers onderzocht.
We vonden dat in al die studies samen mensen met een gezonder voedingspatroon minder depressieve klachten rapporteren. Met een gezond voedingspatroon bedoelen we dan: veel fruit en groente, vis, volkoren granen en peulvruchten, en weinig rood vlees. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond voedingspatroon kan helpen bij het voorkomen of verminderen van depressieve klachten.