Uit verschillende studies in andere landen is gebleken dat de kosten van voeding een belangrijke rol spelen bij wat mensen eten. In Nederland zijn de kosten voor eten en drinken relatief laag ten opzichte van andere landen. Het is nog niet bekend of voedingskosten ook in Nederland gerelateerd zijn aan wat mensen eten.
Hoe ‘duur’ eten is, is afhankelijk van wat producten kosten in de winkel. Maar hoe duur het is om een gezond te eten hangt ook af van wat mensen te besteden hebben, en hoe mensen omgaan met hun budget. Uit eerdere studies is gebleken dat sommige culturele groepen gezonder kunnen eten met een kleiner budget. Hetzelfde geldt voor mensen die meer kennis hebben van gezonde voeding, samenhangend met een hoger opleidingsniveau. Daarom hebben we onderzocht of de rol van voedingskosten verschilt tussen mensen met een verschillende afkomst, en tussen mensen met een lage of hoge opleiding.
In de HELIUS studie hebben deelnemers informatie gegeven over wat zij eten. Wij hebben ook gegevens verzameld over wat eten en drinken in de supermarkt, bij de toko, bij de bakker, enzovoorts kostte. Hiermee hebben we voor elke deelnemer een inschatting gemaakt van wat hun voedingskosten waren. Zoals verwacht vonden we dat mensen gezonder aten wanneer zij meer geld uitgaven aan hun voeding (als hun voedingskosten hoger waren).
We vonden echter wel verschillen tussen groepen. Zo aten vooral mensen met een Turkse achtergrond veel gezonder als ze meer geld uitgaven aan voeding, terwijl dit verband veel minder sterk was bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Ook hoger opgeleide mensen aten veel gezonder als ze meer geld uitgaven aan voeding, terwijl dit verband minder sterk was bij mensen met een lagere opleiding. Deze verschillen komen mogelijk door andere vaardigheden die helpen bij het eten van een gezond voedingspatroon, zoals kookvaardigheden en kennis over gezonde voeding.