Ongezonde voeding is een belangrijke risicofactor voor een aantal chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte). In HELIUS is onderzocht welke voedingspatronen samenhangen met diabetes in mensen met een verschillende achtergrond. Een ‘klassiek’ Westers voedingspatroon bestaat uit hoge inneming van rood vlees en snacks, en een lage inneming van voedingsvezels (volkoren producten). Dit voedingspatroon bleek bij mensen met een Nederlandse achtergrond samen te hangen met een verhoogde bloedsuikerspiegel (een indicator van het risico op diabetes). Deze samenhang was echter minder duidelijk zichtbaar bij deelnemers van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse afkomst. Binnen die groepen bleken andere, deels etnisch specifieke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld roti bij Hindoestanen en couscous bij Marokkanen, ook een rol te spelen in het risico op diabetes. Het hoge diabetes risico bij mensen met een niet-Nederlandse afkomst is niet terug te voeren op het eten van een ‘klassieke’ Westers voedingspatroon.