Het is bekend dat mensen met een hoge sociaaleconomische status over het algemeen gezonder eten dan mensen met een lage sociaaleconomische status. Eerder hadden we in HELIUS al gevonden dat mensen met een Surinaamse achtergrond een ander voedingspatroon hebben dan mensen met een Nederlandse achtergrond (zie Sturkenboom et al 2015). Nu hebben we onderzocht of deze verschillen in voedingspatronen misschien veroorzaakt worden door verschillen in sociaaleconomische status tussen Surinamers en Nederlanders. Dit bleek niet het geval. Mensen van Nederlandse afkomst aten zoals verwacht meer fruit en groenten en minder rood vlees en snacks naarmate de sociaaleconomische status hoger was. Echter, sociaaleconomische status leek minder een rol te spelen in het voedingspatroon van mensen van Surinaamse afkomst. Ongeacht sociaaleconomische status bleven Surinamers sterk vasthouden aan een ‘Surinaams’ voedingspatroon dat zich kenmerkt door hoge inname van rijst- en bami gerechten, kip, vis, maar ook frisdrank. Het leek er wel op dat Surinamers meer fruit en groenten aten naarmate de sociaaleconomische status hoger was.