Deelnemen aan HELIUS

Door deel te nemen aan HELIUS helpt u om kennis over het ontstaan van (chronische) ziekten te vergroten. Deze kennis is hard nodig om in de toekomst de gezondheidszorg voor uzelf, uw kinderen en uw kleinkinderen te verbeteren. Bovendien ontvangt u zelf een aantal persoonlijke uitslagen van het onderzoek. Deze uitslagen geven informatie over belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals uw bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel. 

 

Informatiebijeenkomsten darmflora

Op maandag 30 mei 2022 vond er een online bijeenkomst voor deelnemers van het HELIUS onderzoek plaats. Tijdens deze bijeenkomst heeft arts-onderzoeker Aline Fenneman vertelt over enkele resultaten van het HELIUS onderzoek naar darmflora (bacteriën en andere organismen die in de darmen leven). Zo blijkt dat de darmflora verschillend is tussen de verschillende bevolkingsgroepen en dat de samenstelling van de darmflora verandert over de tijd. Daarnaast heeft wat je eet en hoeveel je beweegt invloed op de samenstelling van de darmflora. De darmflora van mensen die veel bewegen en/of veel vezels eten bleek namelijk meer divers te zijn (meer divers = gezonder). Aline en haar collega’s hebben ook gevonden dat de darmflora samenhangt met de bloeddruk en de schildklier. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of de darmflora de oorzaak is van ziekten of dat ziekten voor veranderingen zorgen in de darmflora (wat kwam eerst: de kip of het ei?).

 

Op woensdag 25 mei 2022 hebben onderzoekers Ulrika Boulund en Rosamel Abeka over deze resultaten verteld tijdens de Engelstalige bijeenkomst.